OM ILULISSAT ISFJORD – UNESCO VERDENSARV

Verdens hurtigste gletsjer, Sermeq Kujalleq, føder sine mægtige isbjerge i bunden af Ilulissat Isfjord, Kangia, i Grønland.

Den ferske is er engang dalet som sne på indlandsisen, og kan være titusinder af år gammel. Gletsjeren er en af klodens mest produktive. Isfjelde derfra udgør 10 procent af Grønlands samlede isfjeldsmasse. Gletsjeren og isfjorden blev i 2004 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Et skib sejler ud i Diskobugten efter hellefisk og bryder nattens nyis.

Et skib sejler ud i Diskobugten efter hellefisk og bryder nattens nyis. Fotograf: Anne Mette Ehlers

Brutal rejse til Diskobugten
Efter isens voldsomme gletsjerfødsel – i dag hovedsageligt på land men indtil for få år siden direkte i fjorden – sendes ismasserne på en over 50 kilometer lang og brutal rejse.

Isen presses og drives ad den dybe isfjord ud i Diskobugten, blot for at strande for en tid ud for fjordmundingen som mægtige isbjerge.

Verdens symbol på klimaforandringerne
Tilbagetrækningen af Sermeq Kujalleqs gletsjerfront er blevet et symbol på vores tids klimaforandringer og den globale opvarmning. Derfor har mange af verdens ledere de seneste få år besøgt Ilulissat ved den UNESCO-beskyttede isfjord.

For eksempel en snes miljøministre, generalsekretær for FN, Ban Ki-moon, daværende formand for EU-kommissionen, José Manuel Barroso og forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel.